Lamm och Myntapesto

4 portioner

½ kg lammfärs
1 gul lök
2,5 msk pesto
200 g ärter
mald svartpeppar
salt

Stek lammfärsen och löken under lock i en tjockbottnad kastrull på medelstark värme i 8-10 minuter. Fördela köttet med en träsked.
Tillsätt resten av ingredienserna, lägg på lock och sjud i 5-7 minuter. Späd med ett par matskedar kokvätska från pastan om det behövs. Smaka av och rör ner i het pasta.

Lammfärsfyllda paprikor

4 portioner

½ kg lammfärs
4 röda paprikor
250 g naturell keso alt keso oliv
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk mald spiskummin
1 tsk rivet citronskal

Sätt ugnen på 175°. Skär av ett lock vid fästet på varje paprika. Kärna ur och skölj dem.
Blanda lammfärs, keso och kryddor i en bunke. Fyll paprikorna med blandningen. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Stek i ugnen tills paprikorna är mjuka, ca 30 minuter.
Servera de fyllda paprikorna med exempelvis rostad zucchini och klyftpotatis.


Lammfärsspett för grillen

4 portioner

½ kg lammfärs
2 st vitlöksklyftor
100 g fetaost
2 msk färsk koriander
svartpeppar
salt
3 msk ströbröd
5 msk vatten
1 tsk citronsaft

Blanda ströbrödet med vatten och låt det svälla i ett par minuter.
Lägg lammfärsen i en bunke. Smula ner fetaosten och pressa i vitlök och citronsaft. Hacka koriandern och tillsätt den till färsen tillsammans med peppar. Salta efter smak (tänk på att fetaosten är ganska salt i sig). Blanda färsen väl. Tillsätt sist det uppblötta ströbrödet.
(låt gärna smeten stå och svälla i ca 30 min så att den blir lite fastare)
Ta en klick av färsen och gör en "korv" av den på en grillpinne av trä. Om man tar lite olivolja på händerna innan man gör spetten så får de en slätare yta.
Grilla eller stek spetten runt om tills de är färdiga.
Servera tillsammans med en god sås eller salsa t ex Raita eller Mangosalsa

Raita (syrlig myntasås)

4 portioner

1 dl yoghurt naturell
2 msk färsk mynta
0,5 st vitlöksklyfta
1 msk pressad lime
salt
cayennepeppar

Mixa myntan och vitlöken med limesaften, salta och peppra sparsamt. Häll över yoghurten och blanda.
Myntasmaken passar bra till nästan alla typer av lammrätter. Försök att undvika torkad mynta i den här såsen, torkad mynta kan smaka tandkräm, en oönskad smakupplevelse.


Mangosalsa

4 portioner

1 färsk mango
2 gula tomater
1 rödlök
1 tsk färsk koriander
1 pressad lime
1 vitlöksklyfta
1 tsk finhackad chilifrukt

Dela mangon i två delar. Ta bort kärnan och skär fruktköttet i smala stavar.
Gör samma sak med tomaterna, dela dem och ta ut kärnorna. Skär tomaterna och rödlöken i smala strimlor.
Tillsätt finhackad chili, vitlök och pressad lime och rör om.
Om man vill kan man hälla i lite matolja för en blankare salsa med lite bättre konsistens.
Servera i små portionsskålar i ena kanten av tallrikarna, det är snyggt och man slipper ha rinnet över hela talriken.

Mangochhutneyfylld lammstek

4 portioner

1,5 kg benfri lammstek
1 dl mango chutney
1 tsk ingefära
1,5 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk mynta
½ l buljong
1 dl grädde
2 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 175°.
Blanda mango chutney med ingefära och mynta och fyll detta i hålrummet i lammsteken efter urbeningen.
Bind samman steken med bomullssnöre. Gnid in steken med salt, svartpeppar och mynta. Sätt en köttermometer i steken och lägg den i en ugnssäker form. När termometern visar 70° är steken klar.
Lägg steken på en skärbräda och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs i skivor.
Gör såsen under tiden. Koka upp sky (silad) och buljong i en kastrull. Skaka ihop grädden med vetemjölet och slå ner i skyn. Koka upp och smaka av. Låt såsen koka 3-5 minuter.
Servera steken med kokt potatis, sås och haricots verts.

Marinerade lammkotlett med vitlökspotatismos

4 portioner

4 lammkotletter
¾ dl torr sherry
¾ dl råsocker (strö)
1 tsk salt
1 msk hel ingefära

Riv ingefäran. Blanda ingefära, sherry, råsocker och salt till en marinad. Lägg i kotletterna och lägg dem i kylskåpet i 3 - 4 timmar.
Stek eller grilla kotletterna. Servera med ett gott hemlagat potatismos smaksatt med pressad vitlök och hackad persilja
.

Moussaka

6 portioner

1 aubergine i skivor
2 tsk salt
matolja
2 finhackade gula lökar
½ kg lammfärs
400 g konserverade hela tomater
1 köttbuljongtärning
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk timjan
½ tsk rosmarin
peppar
75 g smör
¾ dl mjölk
5 msk vetemjöl
2 dl riven ost
1 krm mald muskotnöt

Sätt ugnen på 200 grader. Varva aubergineskivorna med saltet. Lägg över i en skål och placera en assiett och en tyngd över. Det gör man för att få ur vattnet. Låt stå ca 1 timme.
Gör undertiden lammfärssåsen:
Hacka och fräs löken i smör. Smula ner lammfärsen och låt den bryna med. Späd med tomat och tillsätt buljongtärning, vitlök och kryddor. Låt såsen småkoka under lock, 30-40 min. Smaka av med salt.
Gör sedan ostsåsen:
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-10 min. Rör då och då så det inte bränner. Tillsätt osten och smaka av med salt, peppar och muskot.
Häll auberginerna i ett durkslag och låt rinna av. Torka av skivorna med hushållspapper. Bryn i olja på båda sidor. Låt rinna av på hushållspapper.
Varva aubergine, lammfärssås och ostsås i en smord form. Avsluta med aubergine och ostsås. Gratinera i ugnen 40-45 min, tills moussakan fått fin, gyllenbrun färg. Servera med en sallad.

Dillkött med Lamm

5-6 portioner

1¼ - 1½ kg lammkött med ben av rygg, bringa eller bog
vatten
1½ tsk salt per liter vatten
½ tsk krossad vitpeppar
4-5 kryddnejlikor
1 morot
1 gul lök eller 1 bit purjolök
(dillstjälkar)

Extra grönsaker:
ca 500g morötter
2-3 purjolökar

Sås:
1½ msk margarin
3 msk vetemjöl
6 dl buljong
½-1 dl grädde
(1-2 äggulor)

Smaksättning:
1 dl hackad dill
1½-2 tsk ättiksprit (smaksätt försiktigt)
(1 krm socker)
Krydda efter behag, och som vanligt i recept är det bara ungefärliga proportioner.
Lägg köttet i en gryta. Mät upp och häll på vatten tills köttet är täckt. Tag upp köttet. Koka upp vattnet tillsammans med salt, kryddor, skalad morot, lök eller purjolök och gärna dillstjälkar.
Lägg ner köttet. Sjud under lock tills köttet känns mört och nätt ock jämt kan lossas från benen. Koktid 1-1½ timme.
Tag av grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet 15-20 minuter.

Extra grönsaker: Skala och skiva morötterna, snitta och skölj purjolökarna, skär dem i bitar. Koka morötterna i lite av köttspadet ca 10 minuter. Lägg i purjon och koka ytterligare ca 5 minuter.
Tag upp köttet, skär det i skivor eller bitar och håll det varmt. Sila köttspadet och gör såsen.

Såsen: Smält fettet och rör ner mjölet. Späd med buljongen, lite i taget, under omrörning. Koka såsen 3-5 minuter. Smaksätt såsen med dill och ättika och eventuellt lite socker, så att den blir sötsur. Tillsätt grädden. Eller vispa ihop äggula med grädden och rör ner det i den heta såsen som sedan får koka.

 

Goda lammrecept från BohusLamm

E-post:

Kontakt:

BohusLamm
Nordhem 108
444 94 Ucklum

Telefon:


0303 - 77 61 78
0705 - 77 61 49
0706 - 22 61 78